Kønsvorter

Kønsvorter er meget smitsomme og er også en af de mest almindelige seksuelt overførte infektioner der forekommer i Europa.

linked-lKønsvorter er små hævelser eller vækster af hudfarve forårsaget af forskellige stammer af human papillomavirus (HPV). 50% af seksuelt aktive voksne befolkning kan få kønsvorter. Selvom denne infektion påvirker især folk med aldre mellem 17 og 33 år, kan de forekomme på folk i alle aldre. Den virus, der forårsager kønsvorter ikke kan behandles, men sygdommen kan holdes under kontrol med den rette medicin. Hvis tilfældigt du er diagnosticeret med kønsvorter, er også mistænkt din seksuelle partner til at udvikle dem i 60% af tilfældene.

Hvad er årsagen til kønsvorter?

Årsagen til kønsvorter er humant papillomvirus (HPV). Der er over 40 forskellige stammer af virusset, men de fleste af kønsvorter er forårsaget af to af dem: HPV-6 og HPV-11. I de fleste tilfælde immunsystemet, eliminerer virus, før nogen tegn eller symptomer på infektionen. Det amerikanske Center for Sygdoms Kontrol og Forebyggelse vurderer, at mindst halvdelen af seksuelt aktive mennesker kommer til at være inficeret med denne virus. Risikofaktorer, der øger chancerne for at dette sker er: ubeskyttet samleje med flere partnere, tilstedeværelsen af andre seksuelt overførte sygdomme, begyndende den sexliv i en tidlig alder, samleje med en person, hvis seksuelle historie er ukendt.


Hvad er symptomerne på kønsvorter?

De almindelige symptomer på kønsvorter er nogle kødfarvet bump. Kønsvorter er ikke smertefuld, men i nogle tilfælde kløe blev rapporteret. De kan være synlige i vulva og vagina, cervix, penis, urinrøret eller anus. De er tilbøjelige til at bryde ud i munden, læber, tunge og hals. Kønsvorter opstå efter en periode på 6 uger op til seks måneder efter infektion, skønt inkubationstiden for virus kan være endnu længere. De har en hurtig vækst under graviditeten, eller når immunforsvaret er svækket af en af disse sygdomme: diabetes, HIV-AIDS, Hodkings sygdom, post-transplantation medicin eller n case af kemoterapi. Kønsvorter placeret i munden normalt vises, når der har ubeskyttet oralsex.

Symptomerne er specifikke: blødning under samleje, kløe eller ubehag i det inficerede område, små bump hud farvet eller grå i det genitale område.
Det anbefales stærkt at tage testen, hvis du havde nogen ubeskyttet samleje. Denne infektion vil gentage sig på grund af den høje inkubationsperioden for virus.

Cure for kønsvorter kan nævnes:

Condyline

Aldara

Warticon