Champix

Champix er en receptpligtig medicin, der kan hjælpe dig med at holde op med at ryge.

champix-l-lChampix produceres af Pfizer og er udtænkt til at hjælpe rygere samtidig med at minimere nikotinens skadelige konsekvenser på kroppen. Derfor indeholder Champix ikke nikotin og er ikke vanedannende.

Hvordan virker Champix?

Det aktive stof Vareniclin i Champix virker ved at stimulere nikotin receptorer i hjernen uden at tilføje nikotin til kroppen, som andre behandlinger gør. Ved at stimulere receptorerne, blokeres nikotin fra at blive fastgjort til disse, og Champix forhindrer derved den belønnende følelse, man får ved at indånde røg. Derfor nedsættes nikotinafhængigheden langsomt under behandlingen, og giver dig mulighed for at blive røgfri.

Hvordan tages Champix?

Fra start til slut er Champix en behandling på 12 uger. Du bør forsøge at få så meget støtte som muligt fra familie og venner, da dette vil hjælpe dig med at forblive positiv og engageret og forøge dine chancer for succes med rygestoppet.

Angiv en slutdato, før du begynder behandlingen, og begynd med pillerne en uge inden slutdatoen. I denne uge må du stadig ryge, fordi Champix tager lidt tid, før det virker i dit system.

Behandlingen indeholder doserne 0,5 mg og 1 mg og skal tages, som beskrevet nedenfor.

  • 1 x 0,5 mg pille om dagen i de første 3 dage, der begynder 1 uge før din slutdato.
  • 2 x 0,5 mg piller om dagen i de næste 4 dage.
  • 2 x 1 mg piller om dagen i de næste 11 uger.

Det er usandsynligt, at du får brug for mere end et 12 ugers forløb, men hos nogle patienter kan det være nødvendigt at gå en anden vej for at øge chancerne for succes. Mod slutningen af 12-ugers forløbet anbefales det, at du kontakter din læge for at drøfte, hvordan det går med behandlingen. Lægen vil derefter beslutte, om du skal fortsætte med en anden kur.

Hvad er bivirkningerne ved Champix?

Al receptpligtig medicin har mulige bivirkninger, men ikke alle vil lide under dem. Det er meget vigtigt, at du holder øje med mulige bivirkninger, når du tager Champix, hvoraf den vigtigste er kvalme. Det er generelt mildt og bør gå over inden for kort tid, og mindre end 3 % af brugerne har stoppet behandlingen på grund af dette. Der kan også forekomme hovedpine, søvnløshed og abnorme drømme, som nogle af de hyppigste bivirkninger. Champix kan øge risikoen for depression, hvilket patienterne skal informeres om.

Hvem bør ikke tage Champix?

Champix er kun tilgængelig for personer over 18 år. Hvis du har en historie med psykiatriske lidelser såsom depression, eller hvis du lider eller har lidt af epilepsi, har en historie med syg nyrefunktion, er gravid eller ammer, må du ikke tage Champix. Desuden bør du ikke tage Champix samtidig med Cimetidin mod nyreproblemer, da det kan øge mængden af Vareniclin i blodet.

 

Du kan købe Champix i danske apotekereller du kan tjekke Champix priser i følgendeonline klinikker: